ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iranul a început să îmbogățească uraniu la puritatea de 60%

11:08 | 22.11.2022 Categorie: Externe

Teheran, 22 nov. /MOLDPRES/. Media iraniene au anunțat astăzi că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60% la situl nuclear de la Fordo, utilizând instalaţii de centrifugare IR6. Aceste acțiuni sunt întreprinse după ce a fost adoptată o declarație de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, prin care i s-a cerut Teheranului să fie mai cooperant, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Printr-o scrisoare, Iranul a informat AIEA în legătură cu acest lucru, a precizat agenţia semioficială de ştiri ISNA.

Canalul SNN a informat că Iranul va construi noi centrifuge la Fordo şi la situl de la Natanz.

Recent, Consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluţie care îi cere Iranului să coopereze urgent cu ancheta lansată de agenţie în legătură cu urme de uraniu găsite la trei situri nedeclarate.

Documentul adoptat în acest an vizează Iranul în legătură cu respectiva anchetă, care a devenit un obstacol în calea relansării acordului nuclear din 2015, Teheranul solicitând oprirea investigaţiei.

Mai multe surse din presă menționează că Iranul îmbogăţeşte deja uraniu la nivelul de 60% în altă parte decât la Fordo, notează Reuters, care aminteşte că pentru construirea de arme atomice uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, dar acordul încheiat în 2015 de Teheran cu marile puteri a limitat acest nivel la 3,67%.

Pactul JPOA din 2015 urmăreşte să împiedice Iranul să intre în posesia armei atomice, un obiectiv pe care Teheranul l-a negat mereu. Însă, în urma retragerii SUA din zonă, în timpul administraţiei lui Donald Trump, şi a reintroducerii de sancţiuni americane care îi sufocă economia, Teheranul şi-a încălcat treptat obligaţiile.

Foto: telegram

img22008872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!