ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mascotele Olimpiadei-2024 de la Paris vor întruchipa un ideal al libertăţii

13:45 | 22.11.2022 Categorie: Sport

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Cu puțin peste 600 de zile până la deschiderea următoarelor Jocuri Olimpice și Paralimpice de la Paris din 2024 au fost dezvăluite mascotele oficiale ale întrecerilor. Pentru prima dată în istorie, mascotele nu întruchipează un animal, ci un ideal – Frigiile Olimpice și Paralimpice, transmite MOLDPRES.

„Am ales un ideal mai degrabă decât un animal. Am ales boneta frigiană pentru că este reprezentativă pentru Republica Franceză. Pentru francezi, este un obiect foarte cunoscut, un simbol al libertății, un obiect care va reprezenta mascote din întreaga lume. Faptul că Mascota Jocurilor Paralimpice are o dizabilitate vizibilă, de asemenea, trimite un mesaj puternic: promovarea incluziunii”, a explicat Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare Paris 2024.

Boneta frigiană, de culoare roșie și cu vârful îndoit înainte, a fost purtată de rebelii care au participat la Revoluția franceză din 1789, ca simbol al luptei pentru libertate. Aceasta s-a răspândit ulterior peste tot acolo unde au ajuns armatele Franței. Revoluționara Marianne purtând boneta frigiană a devenit un simbol al Republicii Franceze și o metaforă a libertății.

Foto: cosr.ro

img22008882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!