ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova s-au înregistrat deconectări masive de electricitate

17:47 | 23.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. În Republica Moldova s-au înregistrat astăzi deconectări electrice în urma bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic din Ucraina, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, bombardamentele rusești în Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră întrucât sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele.

„Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România. Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a subliniat că astăzi s-a repetat situația din 15 noiembrie, când la fel au existat deconectări electrice. „Urmare a bombardamentelor Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean există întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

Deconectările avariate în sistemul electroenergetic moldovenesc s-au produs la ora 14:23. 

În anul curent, Guvernul a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, care urmează a fi dată în exploatare în 2 ani.

img22008948

img22008948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!