ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 80 la sută dintre gospodăriile din Kiev au rămas fără apă, căldură și curent electric

09:40 | 24.11.2022 Categorie: Externe

Kiev, 24 nov. /MOLDPRES/. Peste 80 la sută dintre gospodăriile din Kiev au rămas miercuri fără apă și electricitate în urma unui atac cu rachete din partea forțelor ruse. Locuitorii orașului se pregăteau pentru o noapte friguroasă și întunecată, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Primarul capitalei ucrainene, oraș cu trei milioane de locuitori, Vitali Klitschko a transmis printr-un comunicat că "toate serviciile municipale lucrează pentru a restabili alimentarea Kievului cu energie electrică şi apă cât mai curând posibil".

Televiziunea aeriană, reţeaua electrică şi alimentarea cu apă sunt toate afectate. Autobuzele electrificate nu circulă în prezent, iar trenurile de metrou circulă doar la fiecare zece minute.

Guvernul ucrainean a promis că alimentările cu energie electrică şi apă vor fi restabilite până joi, 24 noiembrie, dimineaţa.

"Atacurile cu rachete de astăzi au dus la deconectarea centralelor nucleare de la majoritatea centralelor de încălzire şi apă", a postat Ministerul Energiei pe Facebook.

Reparațiile la reţeaua electrică a ţării, care a fost şi ea afectată, vor dura având în vedere amploarea pagubelor.

Întreruperile de curent au fost cauzate de atacurile masive cu rachete de miercuri, soldate cu cel puţin cinci morţi şi alţi câţiva răniţi, potrivit oficialilor ucraineni. La Kiev, cel puţin trei persoane au fost ucise şi şase rănite, conform informaţiilor furnizate de administraţia militară locală.

Armata rusă a folosit aproximativ 70 de rachete, precum şi drone de luptă în atacul aerian de miercuri. Doar asupra Kievului au fost lansate 30 de rachete, dintre care 20 au fost interceptate. Cel mai mare atac de până acum, când au fost lansate aproximativ 100 de rachete, a avut loc pe 15 noiembrie.

Zelenski a spus că "va fi reînnoit totul şi vom supravieţui oricărei situaţii pentru că suntem un popor care nu se supune".

Șeful statului ucrainean a solicitat o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, care a inclus o reuniune consacrată acestor atacuri pe ordinea de zi de miercuri.

De la începutul războiului ONU a înregistrat peste 6.500 de morţi civili, dintre care circa 400 de copii. Cu toate acestea, ONU presupune că numărul victimelor este, de fapt, mai mare. 

img22008962

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!