ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lituania rămâne un susţinător al cursului politic al Republicii Moldova

14:26 | 25.11.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a reiterat suportul Lituaniei pentru Republica Moldova şi Guvernul său şi a declarat că țara sa este alături, fiind un susţinător al tuturor aspiraţiilor Moldovei de a se debarasa de dependenţa faţă de Rusia şi a adera la familia europeană. Declaraţia a fost făcută astăzi în cadrul unui briefing, susţinut de prim-ministrul Natalia Gavriliţa împreună cu omologul său de la Vilnius, Ingrida Šimonytė, transmite MOLDPRES.

„Un an în urmă Republica Moldova se afla într-o situaţie provocatoare, iar astăzi deja asistăm la coşmarul generat de Rusia în Ucraina, care afectează toată lumea. Am venit cu un mesaj de susţinere din partea Lituaniei pentru Moldova, care se confruntă cu mai multe crize în acest context, având de suferit şi de reacţionat în urma atacurilor rachetelor ruseşti asupra Ucrainei, care afectează securitatea energetică şi a Moldovei. Lituania a avut aceste probleme şi ştie cum e să fii şantajat de Rusia. Este greu de implementat reforme, însă asta consolidează ţara, iar Moldova are şanse să reuşească”, a afirmat premierul lituanian.

La rândul său, Natalia Gavriliţa şi-a exprimat recunoştinţa pentru menţinerea Republicii Moldova pe lista statelor prioritare de asistenţă pentru dezvoltare, oferită de Lituania, şi sprijinul continuu de care beneficiază ţara noastră în implementarea reformelor structurale la nivel naţional.

„Guvernul pe care îl conduc a reuşit deja să întreprindă mai mulţi paşi concreţi pentru consolidarea relaţiilor de cooperare cu partenerii noştri lituanieni. Vreau să aduc mulţumiri Lituaniei pentru susţinerea constantă acordată Republicii Moldova în avansarea dialogului cu Uniunea Europeană, Lituania fiind unul din partenerii apropiaţi ţării noastre”, a spus şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, efectuează astăzi o vizită de lucru la Chişinău, urmând să aibă întrevederi cu conducerea de vârf a ţări. La finele anului trecut, şefa Guvernului lituanian a mai vizitat ţara noastră, fiind prezentă la semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Acest document are menirea să contribuie la consolidarea capacităţii instituţionale şi de guvernare în ţara noastră, constituind doar una din şirul de acţiuni de pe agenda bilaterală de cooperare moldo-lituaniană.

img22009029

img22009029

img22009029

img22009029

img22009029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!