ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ţară a fost anunţat Cod Portocaliu de creştere a nivelului apei în Nistru

15:01 | 25.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, până la sfârşitul lunii noiembrie, Cod Portocaliu de creştere a nivelului apei în râul Nistru, transmite MOLDPRES.

Potrivit hidrologilor SHS, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk (râul Nistru).  „Criza energetică enormă din Ucraina impune sporirea producerii energiei electrice la Centrala Hidroelectrică de la Novodnistrovsk pentru satisfacerea necesităților țării. Din aceste considerente de la nodul hidrotehnic se deversează volume mari de apă”, indică instituţia.

Astfel, în legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din Lacul de acumulare Dnestrovsk (r. Nistru), Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează creșterea nivelului apei pe sectorul or. Soroca – or. Dubăsari cu 2.7-4.3 m, față de nivelul din 24 noiembrie (ora 8.00). Ieşirea apei în luncă și subinundarea terenurilor agricole. Pe această porţiune se anunţă Cod Portocaliu hidrologic.

De asemenea, în legătură cu mărirea în continuare a deversării apei din Lacul de Acumulare Dubăsari (r. Nistru) pâna la 1000 m3/s, Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul or. Dubăsari – s. Răscăieți, Ştefan Vodă cu 2.8-4.0 m, față de nivelul din 25 noiembrie (ora 8.00). Izolat ieșirea apei în luncă. În această zonă este valabil Codul Galben hidrologic.

În context, autoritățile atenționează administrația publică locală, agenții economici în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să acorde atenție stării barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei, precum şi să ţină cont de impactul creşterilor nivelului apei în Nistru.

img22009033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!