ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energia electrică

09:53 | 06.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice. Decizia a fost aprobată în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița. Noile tarife, revizuite de ANRE, vor fi făcute publice în termen de 3 zile lucrătoare, cu aplicarea acestora începând cu 2 decembrie curent, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

O altă decizie a Comisiei ține de acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca 275,5 mii de lei din fondul de intervenție al Executivului structurilor teritoriale de asistență socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional şi de refugiați. Banii vor fi redirecționați către consiliile raionale din Anenii Noi, Călărași, Ștefan Vodă, Telenești și Soroca, în scopul acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în perioada iulie-octombrie anul curent. 

Totodată, au fost revizuite sumele alocate centrelor de plasament temporar pentru refugiați din Republica Moldova. 4352,5 mii de lei vor fi alocați pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul întâi și doi, iar pentru cele create de instituțiile bugetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării va fi alocată suma de 9,9 mii de lei. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va primi circa 2254,5 mii de lei în scopul acoperirii costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, create de instituțiile bugetare din subordinea ministerului, întreprinderile de stat, societățile cu capital majoritar de stat și organizațiile necomerciale.

În legătură cu sistarea activităţii de bază a CIE „Moldexpo” SA, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va acoperi cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din cadrul Moldexpo, pentru lunile iunie - octombrie 2022. 

Membrii CSE au mai decis că, pe durata stării de urgenţă, prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni, va fi permis importul produselor petroliere, prin intermediul mijloacelor de transport auto.

De asemenea, a fost prelungit, până la 31 decembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!