ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Programul Muzeele Viitorului

16:15 | 07.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Programul Muzeele Viitorului a fost lansat astăzi de Ministerul Culturii în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, și Asociația Companiilor Creative COR, informează MOLDPRES.

Astfel, muzeele din R. Moldova vor beneficia de asistență financiară pentru a lansa proiecte inovatoare de expunere a conținutului prin metode digitale și de new-media art, precum ar fi experiențe imersive, projection mapping, realitate virtuală / augmentată, holograme/streaming în timp real, senzori (trackere de mișcare, sunet, atingere).   

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că acest program pune bazele unui viitor sustenabil muzeisticii. ”Un muzeu nu se poate naște în cabinetul Ministerului Culturii, ci numai prin inovație și colaborare. Muzeele sunt organisme vii care trebuie să atragă și să aducă beneficii întregii economii. Cultura este una dintre cele mai de perspectivă domenii de investiții. Trebuie să avem investiții private în artă și în mod special în domeniul muzeistic”, a accentuat Sergiu Prodan.

Valoarea de finanțare per proiect va fi de până la 20.000 de dolari SUA. Proiectele urmează a fi realizate, în termen de 6 luni, în echipă cu artiștii digitali din R. Moldova. „Avem o istorie bogată și ne dorim ca această poveste să fie relatată inovator și cu valoare emoțională publicului. Tehnologiile viitorului ne ajută să creăm noi experiențe de comunicare cu publicul ce aduc arta la un nou nivel, modern, păstrându-i totodată autenticitatea și valoarea culturală. Astfel, muzeele vor deveni atractive pentru vizitatori de toate vârstele atât din țară cât și din străinătate”, a remarcat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Programul Muzeele Viitorului își propune să faciliteze colaborarea dintre artiștii din industria creativă și muzee pentru a promova inovațiile în cultură, spori vizibilitatea instituțiilor culturale și numărul vizitatorilor de orice vârstă. Expozițiile imersive sunt în plină ascensiune în lumea artei globale. Conținutul digital este o noutate pentru multe muzee și instituții de artă din R. Moldova. Reprezentanții muzeelor vor putea fi ghidați în identificarea și realizarea proiectelor de artă imersivă de către mentori, experți, creatori de conținut digital din R. Moldova.

„Industria creativă din R. Moldova are expertiză în dezvoltarea de proiecte de artă imersivă lansând proiecte de new media în țară și în străinătate. Suntem bucuroși să facem echipă cu muzeele din R. Moldova pentru a lansa împreună noi proiecte de artă digitală”, a spus Vasile Braga, director executiv al Asociației Companiilor Creative din R. Moldova.  

Apelul de înscriere în concursul Muzeele Viitorului pentru muzee și companii din industria creativă va fi lansat în curând pe pagina web a Ministerului Culturii www.md.gov.md.

img22009400

img22009400

img22009400

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!