ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase orașe din țară au fost conectate la platforma Alerte.md

11:46 | 09.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Şase oraşe din Republica Moldova au fost conectate la platformă națională de administrare inteligentă Alerte.md. Până în prezent, pe site au fost raportate și discutate 355 de probleme locale, au fost lansate 13 inițiative civice, au fost publicate 19 sondaje și a fost generat un număr de peste 15 mii de voturi pe platformă, a anunţat astăzi organizaţia Mediapoint, cea care a lansat proiectul, transmite MOLDPRES.

Pentru fiecare oraș conectat a fost creată câte o versiune dedicată a platformei care este administrată de către primărie. Prin intermediul acestora, primăriile recepționează și oferă răspuns la problemele cetățenilor. Totodată, primăriile lansează sondaje pentru a afla opinia locuitorilor privitor la diverse subiecte de pe agenda publică, în baza cărora şi sunt luate deciziile. Cetățenii care au idei bune pentru oraș le pot publica drept inițiative civice pe Alerte.md.  

„Ne bucurăm că în această perioadă complicată în context regional primăriile au timp și sunt deschise pentru proiecte digitale care vin să sporească transparența și comunicarea cu cetățenii. Alerte.md este în primul rând un spațiu de colaborare dintre cetățeni și autoritățile locale, un spațiu de colaborare în care îi invităm pe toți cei cu ideile bune pentru oraș, vă invităm să discutăm online probleme localităților și să participăm în sondajele care vor fi lansate de primării. Alerte.md trebuie să fie disponibil în fiecare oraș din țara noastră pentru că aceasta este deja un imperativ”, a declarat președintele organizației Mediapoint, Andrei Fornea.  

Primăriile care își doresc să implementeze Alerte.md în localitatea lor sunt invitate să contacteze organizația Mediapoint. Implementarea proiectului nu implică costuri din partea autorităților locale, acestea fiind acoperite de partenerii proiectului. Până în prezent, platforma a fost lansată în orașele Cahul, Leova, Cantemir, Bălți, Cimișlia și Căușeni, urmând a fi lansată în perioada următoare și în alte localități din țară.

Extinderea Alerte.md va fi realizată gradual și în anii 2023-2024. Platforma națională Alerte.md a fost dezvoltată cu suportul National Endowment for Democracy. Versiunile locale Alerte.md în orașele Bălți și Cimișlia au fost lansate cu suportul Open Government Partnership, prin intermediul Programului UE pentru Integritate pentru Parteneriatul Estic, finanțat de Uniunea Europeană.

Foto: alerte.md

img22009476

img22009476

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!