ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2022, ADR Centru a valorificat investiții de 215 mln de lei pentru proiecte de dezvoltare regională

10:15 | 03.01.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. În anul 2022, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a implementat proiecte de dezvoltare regională de infrastructură și asistență în valoare totală de circa 215 milioane de lei (10,75 mln de euro) din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Fondului Rutier și asistenței financiare oferită de partenerii de dezvoltare, transmite MOLDPRES.

„În Documentul Unic de Program 2022-2024, pentru Regiunea de Dezvoltare Centru sunt incluse 17 proiecte, cu un cost total de circa 899 mln de lei. Din cele 17 proiecte, anul trecut au fost inițiate lucrările pentru 14 proiecte noi și continuate lucrările pentru două proiecte inițiate în anii precedenți. Pentru aceste lucrări a fost valorificată suma de 72,22 mln de lei din mijloacele Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și 5,1 mln de lei a constituit contribuția beneficiarilor”, indică ADR Centru.

Potrivit sursei citate, în pofida tuturor constrângerilor și a factorilor de ordin social și economic, care au generat abateri de la planul de activitate, în 2022, ADR Centru a avut în implementare cel mai mare număr de proiecte de dezvoltare și cel mai înalt grad de valorificare din istoria instituțiilor de dezvoltare regională din țara noastră.

„Analiza în ansamblu a tendințelor de evoluție socio-economică a regiunii demonstrează o creștere lentă dar stabilă a valorilor principalilor indicatori la următoarele măsuri: îmbunătățirea serviciilor de alimentare de apă și canalizare, creșterea eficienței energetice a clădirilor și serviciilor publice, dezvoltarea potențialului turistic al regiunii și a infrastructurii de sprijin a afacerilor”, arată un bilanţ prezentat de instituţie.

De asemenea, Agenția a menţionat că, în cooperare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, va continua procesul de consolidare a parteneriatelor și atragerea investițiilor întru realizarea menirii instituției de reducere a disparităților interregionale și îmbunătățire a condițiilor de trai pentru locuitorii din centrul Republicii Moldova.

Foto: ADR Centru

img23000018

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!