ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Spînu va recomanda ANRE să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului la gaze

08:57 | 13.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a scris ieri că va veni cu recomandarea către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze în cel mai scurt timp datele actuale și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului la gaze, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. Or, o eventuală reducere a tarifului la gaz poate avea loc doar după ce ANRE va analiza toate costurile ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori.

„Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Până la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii să treacă cu bine de această iarnă”, a relevat Spînu.

Guvernul s-a pregătit serios și responsabil pentru a trece cu bine de iarna curentă. Una din acțiunile luate a fost contractarea unui credit, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), de 300 mln de euro pentru procurarea rezervelor de gaz. În acest sens, începând cu data de 20 octombrie 2022 și până la 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață, conform sursei citate.

„Avem suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale”, a rezumat vicepremierul.

Foto: Facebook Andrei Spînu

img23000218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!