ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pregătirea serioasă de fondurile de preaderare la UE este o prioritate centrală pentru MAIA, în 2023

11:27 | 17.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. În acest an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) își propune să adopte mai multe politici prin care cadrul legal național să fie armonizat la cel european, iar accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat. Intervențiile, ce se conțin în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, au fost supuse consultărilor publice ieri, cu participarea principalelor organizații neguvernamentale de profil, transmite MOLDPRES.

Una dintre noutățile, anunțate de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, se referă la crearea unor centre de consultanță și a camerelor agricole la nivel local, menite să-i ajute pe fermieri să acceseze fonduri externe. „Trebuie să ne pregătim serios de fondurile de preaderare. Iar fermierii vor fi ajutați prin intermediul acestor centre și camere agricole cum să lucreze cu finanțări externe”, a explicat ministrul.  

Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, la capitolul agricultură, prevede îmbunătățirea mecanismului de subvenționare, astfel încât să fie susținute preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii. De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură urmează a fi reorganizată, pentru a asigura o mai bună transparență a cheltuirii fondurilor publice.

De asemenea, prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare urmăresc creșterea competitivității și productivității agricole, dezvoltarea domeniilor cu valoare adăugată, cu potențial de export, încurajarea asocierii fermierilor în cooperative, diversificarea activitățile economice.

Foto: MAIA

img23000325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!