ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului au fost dezvoltate cu sprijinul UE

18:18 | 18.01.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Comunitatea de business de pe ambele maluri ale Nistrului a făcut astăzi un bilanț al parteneriatelor comune, în cadrul forumului „Sinergii trans-riverane pentru un mediu de afaceri mai rezilient”, transmite MOLDPRES.

Forumul a avut loc cu sprijinul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” și al proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, finanțat de Suedia și Marea Britanie. Ambele inițiative sunt implementate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. La eveniment au participat peste 70 de reprezentanți ai organizațiilor de suport în afaceri și ai asociațiilor sectoriale de pe ambele maluri.

„În cadrul Programului Măsuri de Promovare a Încrederii, din 2019 au fost implementate 17 proiecte de suport a afacerilor pe malul stâng în valoare de peste 500.000 de euro. Aceste inițiative au contribuit la fortificarea capacităților antreprenorilor de pe ambele maluri afectați de criză, la formarea abilităților antreprenoriale și la crearea de locuri de muncă. Acest efort a permis afacerilor să depășească mai ușor perturbările pieței, provocate de pandemia de COVID-19 și de războiul din Ucraina”, a afirmat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Proiectele trans-riverane contribuie la îmbunătățirea mediului antreprenorial prin consolidarea cooperării pentru dezvoltarea de soluții viabile la problemele și nevoile comune ale antreprenorilor de pe ambele maluri. „Suntem recunoscători Uniunii Europene, Ambasadei Suediei și Ambasadei Britanice pentru contribuția lor generoasă rezultată din parteneriatul strategic stabilit de-a lungul anilor, în vederea încurajării măsurilor de consolidare a încrederii. Intervențiile  implementate de organizațiile de suport pentru business vin să susțină tinerii antreprenorii, în special femeile, precum și afacerile ecologice”, a relevat Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Forumul „Sinergii trans-riverane pentru un mediu de afaceri mai rezilient” a adus în prim plan asociații și organizații de suport în afaceri, care și-au sporit capacitățile și au dezvoltat comunități de antreprenori. La eveniment au fost prezentate principalele mecanisme de suport pentru IMM-urile de pe malul drept, accesibile și pentru locuitorii malului stâng. 

Foto: PNUD

img23000378

img23000378

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!