ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Soluții privind depășirea crizei energetice au fost examinate de prim-ministrul Natalia Gavrilița cu deputați polonezi

15:15 | 19.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Situația de securitate din regiune, măsurile de depășire a crizei energetice și parcursul de integrare europeană a țării noastre au fost principalele subiecte examinate la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu delegația Comisiei pentru afaceri externe, condusă de Radosław Fogiel, și cea a Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene din Sejm-ul Republicii Polone, în frunte cu Kacper Płażyński, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Părțile au discutat despre crizele generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova și Polonia fiind statele care au primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni. În context, prim-ministrul Gavrilița a mulțumit deputaților polonezi pentru sprijinul acordat de Guvernul Poloniei în cadrul Conferinței „Moldova Support Platform”, desfășurate la Berlin și Paris, dar și pentru împrumutul de 20 de milioane euro, utilizat ca suport direct bugetului de stat, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor, depășirea crizelor etc.

Șefa Executivului s-a referit la planurile de consolidare a sectorului energetic al țării noastre și a reiterat necesitatea de a conecta Moldova la mecanismele UE de procurare a gazelor naturale, care ar permite o mai bună gestionare a crizei energetice. De asemenea, Natalia Gavrilița a vorbit despre proiectele Guvernului  de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile, în acest sens fiind ajustat cadrul legal și create premise favorabile pentru investiții în sector.

„Dacă în luna octombrie 2022, Republica Moldova era dependentă în proporție de 100% de livrările gazului din Federația Rusă, în prezent acest indicator a scăzut considerabil. Am reușit să creăm stocuri suficiente, pentru a suplini necesarul de gaze naturale pentru această iarnă. Pe termen mediu, ne propunem să finalizăm proiectul de interconectare energetică cu România și să creștem producția de energie regenerabilă de la 3% la 30%”, a menționat prim-ministrul.

De asemenea, șefa Cabinetului de miniștri a reiterat necesitatea fortificării relațiilor comerciale și investiționale moldo-polone, fiind menționată relansarea negocierilor privind investițiile în domeniul agriculturii, modernizarea sectorului de transport și digitalizarea serviciilor publice. 

La rândul său, președintele Comisiei pentru afaceri externe, Radosław Fogiel, a felicitat membrii Guvernului pentru obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană și a reiterat că Polonia va susține plenar agenda europeană a țării noastre.

„Am avut o vizită foarte productivă în Republica Moldova și am trasat mai multe domenii de cooperare. De asemenea, vom continua să susținem țara dvs. în depășirea crizei energetice, a inflației – fenomene prezente și în Republica Polonă”, a menționat oficialul de la Varșovia. Înțelegem bine situația în care s-a pomenit Republica Moldova, iar răspunsul comunității internaționale trebuie să fie asistență și solidaritate. Să știți că Polonia va continua să fie avocatul Moldovei în Uniunea Europeană, până la finalul parcursului vostru european”, a conchis Kacper Płażyński, președintele Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene.

Părțile au trecut în revistă aspecte privind asigurarea securității regionale, inclusiv pe platforma Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor.

Foto: Guvern

img23000421

img23000421

img23000421

img23000421

img23000421

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!