ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Danemarca dorește să consolideze o prietenie și un parteneriat puternic cu R. Moldova, a declarat premierul danez

10:22 | 31.01.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Danemarca își dorește să consolideze o prietenie și un parteneriat puternic cu Republica Moldova. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, la un briefing de presă susținut în comun cu șeful statului Maia Sandu, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Premierul de la Copenhaga a felicitat R. Moldova pentru primirea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. „Sunteți un partener important pentru Danemarca. Am discutat astăzi despre tranziția verde și suntem siguri că există mai multe domenii de lucru. Suntem bucuroși că în condițiile dificultăților apărute în urma războiului din Ucraina ați păstrat o democrație atât de puternică. Aceste consecințe reprezintă o mare provocare pentru dumneavoastră, iar noi lucrăm pentru a vă ușura povara. Avem tot respectul pentru autoritățile de la Chișinău și pentru cetățenii țării, care au ajutat atât de mult refugiații din Ucraina. Suntem impresionați de gestul dumneavoastră”, a spus Mette Frederiksen.

La rândul său, președintele Maia Sandu a subliniat că vizita de astăzi va oferi un nou impuls cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul energiei regenerabile. „Danemarca este lider european în domeniul gestionării deșeurilor, exemplu din care vrem să învățăm. La fel, ne dorim să cooperăm în domeniul economic și să creștem investițiile. În prezent, în țara noastră există 36 de companii cu capital danez. Totuși, pentru dezvoltare e nevoie de pace. Putem supraviețui ca țară democratică doar prin aderarea la UE.  Republica Moldova depune tot efortul pentru a avansa în parcursul european. Păstrarea păcii este o prioritate pentru noi. Din prima zi a războiului din Ucraina am condamnat agresiunea rusă și am deschis ușile pentru refugiați. Vă mulțumim pentru ajutorul oferit în gestionarea crizei refugiaților. Ne dorim ca pacea să revină în Europa”, a remarcat Maia Sandu.

Prim-ministrul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, a făcut astăzi o scurtă oprire în Republica Moldova în cadrul vizitei sale în Ucraina. Aceasta este prima vizită a unui premier danez în țara noastră.

img23000735

img23000735

img23000735

img23000735

img23000735

img23000735

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!