ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost lansat un proiect destinat învățământului profesional tehnic

10:40 | 10.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Mai multe instituții de învățământ profesional tehnic din țara noastră vor beneficia de suport pentru racordarea programelor de formare profesională la tendințele pieței muncii și la creșterea ratei de angajare a absolvenților lor. Totodată, vor fi modernizate clasele de instruire și laboratoarele de formare din instituțiile beneficiare. Acțiunile vor fi implementate în cadrul Proiectului „Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova” (CONSEPT V), care a fost lansat la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, 14 instituții de învățământ profesional tehnic vor fi ghidate de experți internaționali și locali în elaborarea unui plan de dezvoltare a parteneriatelor și a unei strategii de comunicare pentru a atrage sectorul de afaceri. Totodată, maiștrii-instructori din companiile și instituțiile partenere vor beneficia de instruiri. Proiectul mai prevede dezvoltarea unui set de instrumente de evaluare a stagiilor de practică.

În cadrul proiectului CONSEPT V vor fi dezvoltate programe de formare profesională în sectorul transporturi și în sectorul electronică, în mod special, la meseriile/specialitățile: electrician electronist auto, tehnician în diagnosticarea tehnică a transportului, tehnician în trafic auto, tehnician în automatizarea proceselor tehnologice, tehnician în electronică. 

Proiectul CONSEPT V este finanțat de Fundația „Liechtenstein Development Service” (LED) și implementat în perioada 2023-2025 de Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED) în colaborare cu MEC. Fundația din Liechtenstein a investit peste 8,5 mln de euro la fazele anterioare ale Proiectului CONSEPT, lansat în țara noastră în anul 2008. Banii au fost utilizați, în particular pentru îmbunătățirea condițiilor de studii și cazare pentru elevii din școlile profesionale, dotarea laboratoarelor și atelierelor de profil, desfășurarea instruirilor pentru cadrele didactice și manageriale. 

Foto: MEC

img23001080

img23001080

img23001080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!