ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 58 de mii de locuitori din regiunea transnistreană au beneficiat în 2022 de asistență medicală oferită de pe malul drept al Nistrului

11:38 | 10.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Circa 58 de mii de locuitori din regiunea transnistreană au beneficiat în anul 2022 de asistență medicală urgentă, prespitalicească și primară urgentă oferită de pe malul drept al Nistrului. Datele au fost prezentate astăzi de Biroul politici de reintegrare, transmite MOLDPRES.

Astfel, anul trecut, pe lista medicilor de familie erau înregistrați circa 57 795 de cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și localitățile limitrofe acestui segment care în calitate de persoane asigurate, beneficiază în instituțiile de asistență medicală primară, inclusiv de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Cifra pacienților este cu circa 10 la sută mai mare decât în anul 2021.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, peste 22 de mii de cetățeni ai R. Moldova, domiciliați în regiunea transnistreană au fost consultați pe parcursului anului trecut de medicii și specialiștii de profil de la spitalele raionale Anenii Noi, Rezina, Orhei și Criuleni, la trimiterea directă a medicului de familie. Totodată, în 2022, beneficiarilor din regiunea transnistreană și localitățile limitrofe le-au fost oferite 1019 servicii de înaltă performanță. 

În instituţiile medico-sanitare publice de nivel republican au beneficiat de tratament spitalicesc circa 2371 de  pacienți, cifra fiind în creștere cu 27 la sută comparativ cu anul 2021.

Ре parcursul anului trecut, din sursele Fondului Global, 450 de persoane din regiunea transnistreană au beneficiat de stimulente financiare în vеdеrеа menținerii complianței lа tratamentul antituberculos, cu suma totală de 1,52 mln de lei (76 de mii de euro).

De asemenea, Centrul anti-SIDA din Tiraspol, pe parcursul perioadei 2021-2022, a fost asigurat din  grantul Fondului Global, cu medicamente și dispozitive medicale pentru sectorul spitalicesc, în valoare de 4,87 mln de lei. Suma totală alocată prin acest program pentru pacienții din stânga Nistrului și mun. Bender a constituit în ultimii doi ani 6,93 mln de lei.

Populația din raioanele de est ale țării, similar celei de pe malul drept, beneficiază de loturi de vaccin și consumabile în cadrul Programului Național de Imunizări, inclusiv anti-COVID-19.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img23001084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!