ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul la apartamente în Chișinău stagnează al treilea trimestru consecutiv, susțin experții

11:48 | 14.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Prețurile medii la apartamente în municipiul Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv. Piața imobiliară se va înviora începând cu a doua jumătate a anului 2023. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, transmite MOLDPRES.

Potrivit expertului, după prețurile maxime din trimestrul IV al anului 2008, când apartamentele au ajuns la 900 euro/m2, au urmat 12 ani de cădere a pieței, iar din 2021 a început o creștere bruscă a prețurilor, fapt care a speriat compărătorii.

„Însă, deja al treilea trimestru, asistăm la o stagnare a prețurilor, iar în primul trimestru din 2023 va fi înregistrată chiar o ușoară scădere a lor. Stagnarea este determinată de criza economică, îngrijorările populației cauzate de războiul din Ucraina, înăsprirea politicii monetare a BNM care a dus la scumpirea de două ori a creditelor ipotecare, dar și creșterea prea bruscă a prețurilor în ultimi doi ani”, a conchis Ioniță.

Expertul susține că în prezent, prețul mediu la apartamentele noi în municipiul Chișinău s-a plafonat la nivelul de 880-890 euro/m2, iar al celor de pe piața secundară la 680-690 euro/m2.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, „piața imobiliară se va înviora începând cu a doua jumătate a anului 2023, fiind impulsionată de reducerea substanțială a ratei inflației, depășirea fazei critice a crizei economice, ieftinirea creditelor ipotecare, dar și datorită cererii amânate din 2022”.

Foto simbol

img23001171

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!