ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OSCE recomandă desfășurarea întrevederilor în formatul 1+1 în procesul de reglementare transnistreană

12:07 | 14.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. OSCE pledează pentru rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean printr-o soluție bazată pe suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, președinte în exercițiu al OSCE, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Potrivit ministrului de Externe al Macedoniei de Nord, din cauza războiului din Ucraina, negocierile în formatul „5+2” au fost suspendate, însă rămân a fi unicul format agreat pentru reglementare. „Susținem în continuare întrevederile în formatul „1+1” pe subiecte importante. Este foarte necesar să continue discuțiile între negociatorii principali. Ne dorim aprofundarea cooperării, consolidarea încrederii, promovarea păcii și stabilității”, a spus Bujar Osmani.

La rândul său, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a mulțumit pentru sprijin și efortul depus pentru a progresa în direcția reintegrării și menținerii păcii pe teritoriul țării noastre. „În ultimi peste 30 de ani, OSCE a avut un rol important în soluționarea pașnică a diferendului transnistrean. Din cauza războiului negocierile nu au loc în prezent. Totuși, ne dorim să menținem dialogul și stabilitatea. Am reconfirmat atașamentul față de reintegrarea pașnică a țării, pe care vrem să o obținem prin dialog și diplomație. Avem obiectivul ca Federația Rusă să-și retragă trupele și armamentele ce se află ilegal pe teritoriul țării, într-un mod pașnic”, a afirmat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, efectuează o vizită de lucru la Chișinău în contextul deținerii de către țara sa a președinției în exercițiu a OSCE. Programul vizitei include întrevederi cu șeful statului Maia Sandu, speakerul Igor Grosu și vicepremierul în exercițiu pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

img23001172

img23001172

img23001172

img23001172

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!