ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua națională a lecturii

14:09 | 14.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Cu prilejul Zilei naționale a lecturii și zilei comemorării lui Grigore Vieru, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova se desfășoară o suită de activități, organizate cu scopul de a promova lectura, de a încuraja lectura ca fiind un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă, informează MOLDPRES.

Astfel, în dimineața zilei, la această instituție a avut loc ședința Clubului Literar Homo Aestheticus „Ziua națională a lecturii”, moderat de scriitorul Iulian Filip. La eveniment au participat reprezentanți ai Președinției, Parlamentului, Guvernului, ai domeniului culturii și educației, ai administrației publice locale, scriitori, librari, bibliotecari, mass-media ș.a.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol a menționat că Ziua națională a lecturii este un eveniment foarte important. ”Este nevoie de a spori nivelul de lectură, dar totodată de a iniția un șir de măsuri, de programe ca Ziua Națională a Lecturii s-o sărbătorim în fiecare zi în școli,  grădinițe, biblioteci și în casele de cultură”, a subliniat oficialul.

Tot aici, va avea loc Salonul Muzical „Poetul și muzica”. La eveniment va participa compozitorul și pianistul Marian Stârcea, cântărețele Elena Demirdjean, Diana Văluță, actrițele Ana Bunescu-Leancă și Mihaela Chiu. Tot astăzi, Biblioteca Națională a Republicii Moldova diseminează instituțiilor info-documentare resurse informaționale în sprijinul organizării primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii, desfășurând o sesiune interactivă „Descoperă publicațiile online ale Uniunii Europene și ale Consiliului Europei”.

Acțiuni similare se desfășoară în mai multe instituții de cultură.

La 31 martie 2022, Parlamentul a decis să instituie Ziua națională a lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru.   

img23001179

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!