ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de struguri vor diversifica piețele pentru a dezvolta un sector eficient şi modern

09:54 | 16.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Creşterea productivității şi calității strugurilor de masă, necesitatea tehnologiilor avansate de creștere, diversificarea piețelor de desfacere și obținerea unor venituri mai mari au fost subiectele principale examinate ieri, în cadrul Consiliului consultativ, cu participarea producătorilor din ramură și a conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova (APESM), în prezent, în depozitele frigorifice sunt stocate circa trei mii de tone de struguri pentru masă. În 2022, a fost exportată o cantitate de circa 76 de mii de tone, iar de la începutul anului 2023, circa şase mii de tone au fost livrate pe piețele Uniunii Europene și CSI.

„În anul curent, producătorii își propun să devină mai competitivi și să acorde o atenție sporită selecţiei soiurilor de struguri, să-și adapteze exploatațiile viticole la condițiile locale de creștere”, a spus Gaberi.

La rândul său, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a încurajat producătorii să se asocieze și să investească în sisteme performante, menționând că viticultorii care doresc să-și modernizeze afacerile vor fi susținuți plenar prin intermediul mecanismelor de subvenționare.

Anual, Republica Moldova produce peste o sută de mii de tone de struguri de masă. În prezent, din cele 13 mii de hectare cultivate cu astfel de struguri, circa 8000 sunt plantate cu soiul Moldova, și doar aproximativ 100 ha sunt plantații înființate după sistemul Pergola, ce asigură calitate înaltă și productivitate.

Foto: MAIA

img23001239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!