ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a preluat președinția în cadrul Inițiativei Central Europene (ICE)

12:11 | 16.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Cu prilejul preluării de către Republica Moldova a președinției în cadrul Inițiativei Central Europene (ICE), șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu a salutat reuniunea coordonatorilor naționali ai Inițiativei Central Europene (ICE), care s-a desfășurat la Trieste, Italia, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Ministrul Nicu Popescu a menționat: „Republica Moldova a preluat cu o deosebită responsabilitate președinția în cadrul Inițiativei Europei Centrale, o inițiativă importantă ale cărei obiective sunt promovarea integrării europene și impulsionarea dezvoltării durabile în statele sale membre. Confirm angajamentul țării noastre față de obiectivele principale ale ICE. Prin dialogul politic, diplomația multilaterală, finanțarea și implementarea unor proiecte și inițiative concrete, vom obține un impact tangibil în regiune”.  

În cursul reuniunii, secretarul de stat Vladimir Cuc a prezentat prioritățile Republicii Moldova în cadrul organizației, accentuând că în circumstanțele actuale președinția Moldovei va promova patru obiective strategice: integrarea europeană, sprijinirea Ucrainei și depășirea consecințelor războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, reabilitarea post-pandemie, realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.  

A fost menționat că pe parcursul exercitării președinției va fi facilitată cooperarea pe filiera parlamentară, sprijinită redresarea economică, promovată interacțiunea în domeniul sănătății. De asemenea va fi acordată atenția promovării conectivității, cooperării științifice și agendei pentru tineret.  

În cadrul reuniunii a fost prezentat logo-ul președinției moldovenești la ICE ce conține ornamentul cămășii cu altiță, elementul de identitate culturală, care a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.  

Notă: Inițiativa Central Europeană (ICE) este cel mai mare for pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi științifică între statele sale membre. Misiunea sa de bază este: cooperarea regională pentru integrare europeană.  

Din ICE fac parte 9 state membre UE și 8 state candidate pentru aderare la UE. ICE are statut de observator în Adunarea Generală a ONU. Pe parcursul anului 2022, Republica Bulgaria a deținut președinția în exercițiu în ICE. Pentru anul 2023, președinția a fost preluată de Republica Moldova. 

Foto: MAEIE

img23001248

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!