ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Vladimir Bolea şi-a început mandatul cu o vizită în regiunea sud, cea mai afectată de secetă

09:52 | 17.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, şi-a început astăzi mandatul cu o vizită de lucru în sudul ţării. Agenda oficialului include participarea la Simpozionul științific internațional „Găgăuzia: Experiența trecutului, oportunități ale prezentului, strategia viitorului”,  transmite MOLDPRES.

Potrivit programului, Bolea se va întâlni la Comrat şi cu producătorii și exportatorii de fructe și struguri de masă, cu reprezentanții Asociațiilor de profil, fermierii din UTA Găgăuzia, unde se va documenta asupra problemelor curente  din sector. Tot astăzi, vicepremierul se va afla în raionul Cimișlia unde se va întâlni cu localnicii pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă.

Pe agenda demnitarului sunt şi câteva vizite la întreprinderi de profil din centrul raional şi satul Valea Perjei. „Este vorba de Întreprinderea Individuală „Elena Pleșca” din Cimișlia, care produce și comercializează  produse de panificație și SRL” Valea Viilor” din satul Valea Perjei, care cultivă culturi cerealiere, fructe și struguri, iar recent, în scopul reducerii cheltuielilor de păstrare, antreprenorul a instalat la depozitul frigorific panouri fotovoltaice, beneficiind în acest scop de subvenții”, indică Ministerul Agriculturii.

În anul trecut, regiunea de sud şi autonomia găgăuză au fost cele mai afectate zone în urma secetei. În unele cazuri au fost înregistrate pierderi de 100% la porumb. Pentru 2023, Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii va fi de 1,5 miliarde de lei. Vladimir Bolea a anunţat că va solicita majorarea Fondului la următoarea rectificare de buget. De asemenea, Agenţia de Investiţii şi Plăţi în Agricultură a recepţionat în 2022 un număr record de 16.500 de dosare pentru subvenţionare.

Foto simbol

img23001275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!