ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a participat la Adunarea Generală a Asociației „Forța Fermierilor”

15:37 | 17.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Un mesaj de susținere a ramurii agricole a fost exprimat de prim-ministrul Dorin Recean la Adunarea Generală a Asociației „Forța Fermierilor”, desfășurată la Chișinău în incinta Institutului Muncii. Evenimentul a întrunit conducerea Asociației, membri ai Guvernului și Legislativului, agricultori și fermieri din țara noastră, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În mesajul transmis agricultorilor, premierul Dorin Recean a menționat că Guvernul va dezvolta ramura agricolă, în pas cu măsurile de creștere economică și investițională, de planificare a dezvoltării regionale și sporire a productivității muncii în toate domeniile. Potrivit premierului, accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va contribui la deblocarea fondurilor adiționale destinate, inclusiv susținerii producătorilor și exportatorilor agricoli. 

„Agricultura este mai mult decât o afacere, face parte din cultura noastră socială. Odată cu schimbările climatice, agricultura este supusă mai multor riscuri, de aceea este necesar să creștem productivitatea agricolă și să contribuim la sporirea accesibilității fondurilor investiționale în agricultură. Vom rezolva problemele pas cu pas, vom insista ca subvențiile să fie alocate pentru creșterea productivității, iar accelerarea procesului de integrare în UE ne va oferi posibilitatea să accesăm mai multe fonduri și investiții în domeniul agricol”, a declarat premierul Dorin Recean. 

De asemenea, prim-ministrul a menționat că Guvernul va revizui modalitatea de acordare a subvențiilor în agricultură, astfel încât să fie avantajați producătorii mici și mijlocii. 

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a mulțumit premierului Recean pentru deschiderea manifestată și a reiterat necesitatea de intervenție rapidă a Executivului pentru adoptarea unor măsuri adiționale de susținere a rămurii agricole.

„Ne bucurăm că prima ședință publică a noului prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, se întâmplă aici, în cadrul Adunării Asociației „Forța Fermierilor”. În nouă luni de activitate, am reușit să contribuim la adoptarea Legii cu privire la rambursarea TVA și a proiectului privind subvenționarea în agricultură și mediul rural. Ne dorim o ramură agricolă europeană și ne bazăm pe susținerea Guvernului în atingerea acestui obiectiv”, a menționat Alexandru Slusari.

Între principalele revendicări ale Asociației, au fost menționate majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii până la cel puțin 3 miliarde lei, prioritizarea subvenționării fermierilor mici și mijlocii, deblocarea fondurilor europene pentru compensarea pierderilor agricultorilor, ajutor în formă de motorină.

Premierul Dorin Recean a menționat că Guvernul va continua dialogul activ cu agricultorii și a reiterat deschiderea Executivului în procesul de transformare și dezvoltare a agriculturii. 

Foto: Guvern

img23001305

img23001305

img23001305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!