ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost marcată Ziua Internațională a Ghidului de Turism

15:28 | 21.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Peste 100 ghizi de turism din Republica Moldova s-au adunat astăzi, de ziua lor profesională, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Ghizii au vorbit despre bune practici de ghidaj în etnografie, istorie și artă, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii Sergiu Prodan a menționat că ghizii de turism sunt ambasadori ai patrimoniului cultural-turistic al țării, însoțind turiștii în explorarea destinației, creând experiențe memorabile.

”Cultura noastră trebuie povestită lumii. Prin cultură suntem unici, prin cultură ne prezentăm lumii, iar cei care fac posibilă această legătură sunt ghizii, prin talentul și pasiunea cu care o fac. Ghizii au sarcina de a descoperi și impresiona. Dumneavoastră aduceți oamenilor povestea, frumos construită, frumos spusă. Oamenii au nevoie de povești. Succesul turismului depinde de ghizi, de cum aprindem în sufletul călătorului dorința de a veni, apoi de a reveni, ceea ce este un indicator important: să vrei să revii acolo unde te-ai simțit bine. Dezvoltarea turismului este o șansă pentru Republica Moldova și noi contăm pe iscusința și pasiunea ghizilor de a-i face pe turiști să descopere poveștile țării noastre mici, dar cu inimă mare!”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Tot astăzi, Ministerul Culturii a premiat 21 de ghizi de turism, care au înregistrat performanțe deosebite și care se bucură de autoritate în rândul industriei turismului țării noastre. Ghizii apreciați public pentru faptul, că au excelat în arta de a ghida sunt Vera Stanciu, Fiodor Evstigneev, Alfredo Ferrari, Irina Mironic, Svetlana Cazac, Elena Scobioală, Viorel Miron, Andrei Smentîna, Ion Pirojoc, Natalia Mateevici, Cristina Rus, Vitalie Lozovschii, Emilia Panfil, Maria Khoroshunova, Angela Boian, Mariana Iurcu, Elena Bălățel, Irina Șihova, Nelea Golea, Ludmila Iftodi și Veronica Moraru.

Sărbătorită pentru prima oară la 21 februarie 1990, la inițiativa Federației Mondiale a Asociațiilor de Ghizi de Turism, Ziua Internațională a Ghidului de Turism este marcată anual cu vizite ghidate și master-class-uri în arta ghidării, oferite de către ghizii autorizați din întreaga lume.

img23001400

img23001400

img23001400

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!