ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul agroindustrial va fi susţinut şi în următorii ani de partenerii de dezvoltare

09:59 | 24.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. În toamna anului curent, cu suportul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), la Chişinău va fi organizată reuniunea miniștrilor Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, a investitorilor și donatorilor care finanțează sectorul agricol național. Anunţul a fost făcut ieri, la prima întrunire a partenerilor de dezvoltare la nivel înalt ai Consiliului sectorial de coordonare a asistenței externe în agricultură și dezvoltare, transmite MOLDPRES.

"Aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-2030 este un pas important în prioritizarea intervențiilor donatorilor în agricultură, inclusiv în dezvoltarea Programului-cadru pe țară al FAO pentru următorii patru ani. FAO va continua să ofere asistență tehnică pentru implementarea Strategiei și va susține ministerul în intervențiile de ajutor de urgență pentru producătorii agricoli, prin suport direct și mobilizarea fondurilor", a menționat reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

La rândul său, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a menţionat că „dezideratele propuse de Guvern și reflectate expres în principalul document de planificare strategică, pot fi realizate doar printr-o conlucrare eficientă cu toți subiecții antrenați în acest segment”. „Astfel, cu finanțări sigure și stabile din partea statului, cu implicarea sectorului privat, a partenerilor de dezvoltare și a comunității donatorilor, vom consolida sectorul agricol, vom dezvolta industria alimentară și diversifica piețele de desfacere, precum și vom asigura transpunerea acquis-ului comunitar și implementarea progresivă a acestuia”, a relevat Vladimir Bolea.

Potrivit reprezentanților instituțiilor donatoare, precum și a exponenților misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, eforturile ministerului vor fi susținute în continuare, pentru realizarea plenară a reformelor inițiate în scopul modernizării sectorului agricol din Moldova şi alinierii acestuia la standardele europene.

Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-2030 (SNDAR 2030) a fost aprobată săptămâna trecută de Executiv. Principalele obiective ale documentului sunt: dezvoltarea sectorului agricol, consolidarea securității și siguranței alimentare, asigurarea bunăstării și a condițiilor de trai mai bune în mediul rural precum și alinierea la acquis-ul comunitar.

Foto: MAIA

img23001517

img23001517

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!