ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA anunță un ajutor suplimentar de urgență de 300 de milioane de dolari pentru R. Moldova

08:26 | 25.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon, anunță că SUA planifică să ne ofere, prin USAID, o finanțare suplimentară de 300 de milioane de dolari ca să depășim criza energetică. Intenția Statelor Unite de a ne ajuta a fost anunțată de Administratoarea USAID, Samantha Power, vineri la Washington, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Finanțarea va include un suport bugetar direct de 80 de milioane de dolari, prin care vor fi compensate prețurile foarte înalte la energie electrică în această iarnă. De asemenea, 135 de milioane de dolari vor merge la susținerea proiectelor de generare a energiei electrice, ca să diversificăm sursele de  obținere a energiei electrice. Alte 85 de milioane de dolari ne vor fi oferiți ca să ne creștem capacitatea de asigurare cu energie din surse alternative și să obținem independența energetică față Rusia.

Șefa statului și-a exprimat aprecierea față de această decizie, care vine într-un moment foarte dificil pentru Republica Moldova. „Chiar dacă nu vor veni imediat în bugetul țării, aceste fonduri sunt un semn de sprijin și de încurajare pentru noi”, a subliniat președintele Maia Sandu. 

Totodată, șefa statului a menționat că aceste resurse ne vor permite să realizăm proiecte care vor duce la consolidarea independenței energetice a țării noastre. „Vă mulțumim foarte mult, îi mulțumim poporului american pentru acest ajutor substanțial. Vă mulțumesc!”, a conchis Maia Sandu. 

Foto simbol

img23001552

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!