ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenții economici vor beneficia de mai multe facilități în comerțul exterior

10:10 | 01.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Agenții economici vor beneficia de mai multe facilități în comerțul exterior. Măsurile au intrat în vigoare astăzi, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat că inițiativele au fost lansate de Serviciul Vamal și au scopul de a reduce birocrația în timpul trecerii frontierei de stat.  

„Numărul de acte care trebuie prezentate de agentul economic pentru vămuirea mărfurilor a fost redus de la 21 la trei acte. Astfel, va fi solicitată doar: factura, documentele de transport și actele permisive necesare pentru acordarea liberului de vamă. Noile reguli sunt în vigoare începând cu 1 martie curent. În fiecare zi căutăm oportunități să reducem birocrația”, a scris oficialul pe o rețea de socializare.

Totodată, începând cu 1 martie, a fost exclusă înregistrarea obligatorie repetată a agenților economici la Serviciul Vamal. „Până în prezent, dacă o companie dorea să exporte, trebuia să se înregistreze repetat la Vamă, chiar dacă statul deținea informația despre această companie. Aceasta era o barieră clară în calea exporturilor și o probabilă cauză a unor monopoluri la export. De astăzi, această procedură nu va mai exista. Sper că simplificările să ajute antreprenorii”, a spus Dumitru Alaiba.

De asemenea, agenții economici din Zonele Economice Libere și Portul Internațional Liber Giurgiulești vor avea posibilitatea să depună declarația vamală în detaliu în format electronic.

Foto: Serviciul Vamal

img23001656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!