Cetățenii Republicii Moldova pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților
12:58 | 10.03.2023 Categorie: Economie
Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Cetățenii care trăiesc de ambele părți ale frontierelor externe ale UE, inclusiv din Republica Moldova vor putea beneficia de sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate, educație, cercetare și programe de incluziune socială și formare profesională, prin intermediul programelor europene NEXT 2021-2027, informează MOLDPRES.
Programele de cooperare Interreg NEXT pentru perioada 2021-2027 au o alocare de 1,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, dezvoltare și cooperare internațională și Instrumentul de asistență pentru preaderare.
Programele de cooperare ale UE cu regiunile învecinate includ 184 de regiuni cu 260 de milioane de locuitori în 33 de țări stabilite de-a lungul frontierelor externe ale UE. Aceste programe sprijină dezvoltarea economică și socială prin acțiuni comune, inclusiv în protecția mediului, servicii de sănătate publică, buna guvernanță a cooperării și frontiere mai sigure, conectivitate, sprijin pentru IMM-uri și antreprenoriat.
Astfel, Programul Interreg NEXT România - R. Moldova 2021-2027 are un buget de 77,3 mln de euro, la care se adaugă cofinanțarea statelor participante. Proiectele finanțate vor aduce beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei, inclusiv de pe întregul teritoriu al Moldovei, în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii.
Totodată, Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 își propune să rămână o platformă în care legăturile dintre țările participante sunt consolidate și unde actorii regionali se pot reuni și contribui la o gestionare durabilă a resurselor în beneficiul cetățenilor din Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.
R. Moldova are oportunitatea de a implementa proiecte comune şi în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027. Acesta are ca scop sprijinirea dezvoltării și implementarea proiectelor de cooperare, care contribuie la dezvoltarea unei regiuni mai inovatoare, durabile și incluzive din punct de vedere social.