ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va beneficia de trei laboratoare pentru tranziţia la soluri sănătoase

15:11 | 14.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. O rețea de circa o sută de laboratoare vii și faruri, din care va face parte şi Republica Moldova, va fi creată la nivel european, pentru a asigura tranziția către soluri sănătoase. Despre aceasta s-a discutat astăzi, la Conferința dedicată Misiunii Uniunii Europene „Soluri sănătoase până în anul 2030”, desfăşurată la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Țara noastră ar putea beneficia de oportunități de finanțare pentru crearea a trei laboratoare vii, ce vor face parte dintr-un  consorțiu internațional de cercetare.

Prezent la conferință, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a menționat că utilizarea mai eficientă a resurselor naturale este o necesitate stringentă și că sectoarele economice depind de sănătatea solului care este determinată de tehnologiile de lucrare. 

„Agricultorii deja conștientizează că fiecare proiect de dezvoltare a afacerilor agricole trebuie să conțină în mod obligatoriu și componenta de mediu. Altminteri, nici un proiect în agricultură nu are viitor. Fiecare agricultor este deja pregătit să implementeze astfel de prevederi. În acest sens, suntem într-o strânsă legătură cu Ministerul Mediului. Recent, am elaborat modificări în Codul funciar și am permis înființarea pădurilor pe terenurile agricole, lucru pe care îl consider benefic”, a estimat oficialul.

Conferința a fost organizată de proiectul NATI00NS în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei. Evenimente similare au loc în 43 de țări din UE și țări asociate.

Foto simbol

img23002038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!