ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a efectuat o vizită de lucru la Berlin

15:38 | 29.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. În perioada 27 - 29 martie curent, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a desfășurat o vizită de lucru la Berlin, Germania, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În cadrul vizitei de le Berlin, oficialul moldovean a avut întrevederi cu mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv cu ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, cu care a discutat despre procesul de aderare a țării noastre la UE și a mulțumit pentru suportul din cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Platforma dată a fost lansată la inițiativa Germaniei, României și Franței, în aprilie 2022, iar cea de-a patra ediție a platformei va fi organizată la Chișinău.

Cu ministrul pentru Europa și Clima, Anna Lührmann, vicepremierul moldovean a vorbit despre progresele înregistrate de către autoritățile noastre în vederea îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene și transpunerea acquis-ul comunitar în legislația națională. În discuția cu președintele comisiei de politică externă din Bundestag-ul german, Michael Roth și cu consilierul pentru politică externă a Cancelarului federal, Jens Plotner, a fost subliniat importanţa cooperării interparlamentare între țările noastre.

În contextul mediului actual de securitate regională, vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere și cu secretarul de stat al Ministerului Apărării, Siemtje Moller. Oficialii s-au referit la consolidarea cooperării cu Germania în domeniul securității și apărării, la rolul tot mai important al Republicii Moldova ca partener regional de securitate precum și la determinarea țării noastre de a participa activ la misiunile UE de menținere a păcii și consolidarea securității internaționale.

Cu președintele Fundației Konrad Adenauer, Nobert Lammert, ministrul Nicu Popescu a abordat subiecte referitoare la prioritățile politicii externe ale Guvernului de la Chișinău, derularea procesului de reforme și suportul german în acest sens.

La Berlin, vicepremierul Nicu Popescu a participat, cu o prezentare, găzduită de către Consiliul European pentru Afaceri Externe (ECFR), unde a vorbit despre procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană dar și despre cum reușește să facă față Republica Moldova numeroaselor atacuri de ordin hibrid.

„Am vorbit și despre pregătirile pentru organizarea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, la 1 iunie 2023. Summit-ul este un important sprijin diplomatic pentru Republica Moldova într-o perioadă dificilă, dar și expresia angajamentului nostru de a contribui la o Europă pașnică, stabilă și prosperă”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

De asemenea, în marja vizitei la Berlin, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu a acordat două interviuri, pentru Deutsche Welle și pentru Reuters. În cadrul discuțiilor, oficialul moldovean s-a referit la situația internă și cea din regiune.

„Am declarat că Republica Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid. Cu toate acestea, autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, inclusiv datorită suportului oferit de partenerii externi”, a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img23002533

img23002533

img23002533

img23002533

img23002533

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!