ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de afiș polonez a fost vernisată la un muzeu din capitală

18:00 | 06.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție de afiș polonez din seria ”Plakat Polska” a artistului Ryszard Kaja. Expoziția cuprinde 48 de lucrări, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că  artiștii polonezi au fost cei care au dat tonul afișului, a artei decorative, în întreaga lume. ”Este o expoziție care sper să atragă interesul cadrelor didactice din domeniul artelor plastice și a studenților de la cele trei facultăți în acest domeniu”, a subliniat Tudor Zbârnea.

La rândul său, vicedirectorul Institutului  Polonez la București, Wojciech Mrozowski, a afirmat că  în zilele noastre, când granițele joacă un rol convențional,  iar oamenii călătoresc mult și își schimbă adresa unde locuiesc, fiecare are un loc care îi lipsește, la care ține sau își amintește cu drag. Afișele lui Ryszard Kaja ne ajută să nu uităm aceste locuri.  Ele sunt un simbol al  afecțiunii și admirației pentru diferite zone ale Poloniei, cu toate avantajele și dezavantajele lor.

Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe, Ryszard Kaja (1962-2019) a debutat la răscrucea anilor ’80/’90 ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă și balet din Łódź și Poznań. În anii ’90 și începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiți scenografi polonezi. La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiș, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afișele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaștere internațională. În ultimul deceniu, seria de afișe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă și statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeștrilor afișului polonez.

Expoziția va fi deschisă până la 18 iunie.

img23002824

img23002824

img23002824

img23002824

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!