ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Energocom a semnat un contract cadru cu operatorul elen de gaze DEPA

18:34 | 06.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Energocom a semnat la Atena un contract EFET (contract cadru) cu operatorul elen de gaze DEPA. De asemenea, compania din Grecia urmează să ajute Energocom cu experiență în industria gazelor. Semnarea documentului a avut loc în timpul vizitei în Grecia a ministrului Energiei, Victor Parlicov și a directorului interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, transmite MOLDPRES.

Contractul EFET (European Federation of Energy Traders/ Federația Europeană a Traderilor de Energie) precedă orice contract de cumpărare-vânzare și este obligatoriu între companiile din Uniunea Europeană.

„Colaborarea între Moldova și Grecia va permite să consolidăm rolul depozitelor subterane de gaze din Ucraina pentru asigurarea Europei Centrale cu gaze naturale în perioada rece a anului curent. Experiența Energocom din sezonul trecut, de utilizare a interconectorului Grecia-Bulgaria, a arătat fezabilitatea utilizării în regim revers a gazoductului transbalcanic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Grecia este în acest moment un punct strategic de surse de energie accesibile. Aceasta are un terminal de gaz natural lichefiat (LNG), iar al doilea va fi gata la sfârșitul anului. „În acest terminal, traderii din regiune aduc gaze din mai multe puncte geografice – Orient, Statele Unite, Africa, iar prețurile sunt avantajoase”, a declarat directorului interimar al SA Energocom, Victor Bânzari.

Potrivit Ministerului Energiei, Energocom este prima și, deocamdată, singura companie din lume care are experiența practică de a utiliza „coridorul vertical” Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina. 

Foto: Ministerul Energiei

img23002829

img23002829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!