ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Energie din deșeuri: Autoritățile vor să stimuleze investițiile în noile tehnologii de prelucrare a deșeurilor

11:17 | 07.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Un cetățean al Republicii Moldova generează anual 360 kg de gunoi menajer, volum în creștere de la an la an. Circa 90% din deșeurile colectate de întreprinderile de salubritate sunt depozitate la gropile de gunoi, fiind, de fapt, înhumate. Guvernul, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, a demarat un amplu proces de organizare a sistemului de management al deșeurilor pentru a valorifica energetic mormanele de gunoaie acumulate și a obține energie electrică, dar și termică, așa cum se practică în multe țări dezvoltate, notează MOLDPRES.

Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională „Securitatea energetică a Republicii Moldova” (MESA) și-a propus ca pe durata unui an să analizeze compoziția tomberonului de gunoi din mai multe orașe și comune din țară, pentru a găsi cea mai optimă tehnologie de prelucrare a deșeurilor pentru țara noastră. 

Modificările propuse de Ministerul Energiei la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile își propun să stimuleze investițiile în noile tehnologii în centrale de prelucrare a deșeurilor, inclusiv a apelor uzate, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, la un atelier dedicat acestei probleme.

„Ceea ce am învățat din criza anului trecut e că trebuie să valorificăm resursele pe care le avem la noi acasă: energia solară, eoliană, energia pe biogaz. În loc să îngropăm aceste deșeuri, mai bine să le reciclăm și ce este nereciclabil să producem energie. Aici este un potențial enorm atât prin producția de biogaz, cât și prin cogenerare”, a spus oficialul de la Ministerul Energiei.

Comunitatea Energetică Europeană a constatat că Republica Moldova a fost în 2022 lider în reformarea sectorului energetic și la capitolul transpunerea legislației UE. 

Foto: calm.md

img23002844

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!