ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Principalele atracții turistice din Republica Moldova – prezentate la cel mai mare eveniment din domeniu

10:47 | 08.04.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Principalele atracții turistice din Republica Moldova, tradițiile și obiceiurile din satele noastre, dar și bucatele tradiționale moldovenești au fost prezentate la cel mai mare eveniment din domeniul turismului din țara noastră - TOURISM & TRAVEL EXPO, care se desfășoară în aceste zile la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, transmite MOLDPRES.

În acest an, organizatorii expoziției au încercat să pună accentul pe promovarea turismului autohton. Participanții s-au implicat într-o competiție pentru titlul de învingător al proiectului special „Casa părintească”. Elementul de bază al acestuia îl reprezintă o casă autentică recondiționată și pusă în circuitul turistic. Covoarele bunicii, oalele de lut, ii naționale, icoane unice, lucrări deosebite ale meșterilor populari și diverse lucrări de artizanat au decorat „Casa mare”, amenajată în standurile reprezentanților locali. Toate acestea au fost însoțite de bucatele tradiționale moldovenești și vinuri deosebite. În plus, reprezentanții locali au pregătit și ample programe artistice, pentru a reprezenta cât mai veridic tradițiile și obiceiurile localităților din care vin.

Toate acestea au fost expuse pentru a crea imaginea Moldovei autentice, rustice, atractive – așa cum am moștenit-o de la străbuni și care devine tot mai atractivă pentru turiștii străini. În anul 2022, țara noastră a înregistrat creșteri ale principalilor indicatori statistici privind turismul intern, având o majorare de 56% față de anul 2021. O spune Ministrul Culturii Sergiu Prodan, care susține că promovarea turismului autohton este o prioritate pentru autorități.

La expoziție am întâlnit-o pe Mariana Ermurachi care este managerul Grupului de acțiune locală „Lunca Prutului de Jos”. Aceasta spune că pentru a atrage mai mulți turiști, țara noastră trebuie să-și modernizeze infrastructura. „Lipsa cea mai mare este infrastructura. Nu avem de toate, dar prin potențialul uman de care dispunem, cumva acoperim celelalte neajunsuri. Noi, ca popor, suntem foarte ospitalieri, iar dragostea, căldura și sinceritatea cu care primim oaspeții din țară și de peste hotare acoperă celelalte lipsuri”, a spus Mariana Ermurachi. Obiectivele turistice din regiunea Prutului de Jos au fost vizitate de-a lungul timpului de turiști din mai multe țări, inclusiv România, Polonia și Letonia. În perioada pandemiei, pensiunile locale au primit un număr mare de turiști din țara noastră, care au dorit să descopere locurile unice de aici, de acasă.

Regiunea Cahul are un bogat potențial turistic, care îmbină resursele din spațiul urban – municipiul Cahul cu cele din mediul rural – Lunca Prutului de jos. Aici, turiștii pot descoperi diverse pensiuni și case tradiționale, obiceiuri și tradiții autentice, meșteșuguri populare și foarte important – oameni care sfințesc locurile cu spiritul, bunătatea și căldura lor.

Scutaru Ludmila a venit la expoziție cu cele mai deosebite covoare țesute chiar de ea. Meșterița din satul Mihăileni, raionul Râșcani, spune că a îndrăgit această îndeletnicire încă de la vârsta de șapte ani, iar acum lucrările ei sunt apreciate și chiar ocupă locuri de frunte la expoziții și târguri naționale și internaționale. În atelierul femeii vin și copii din localitate pentru a învăța cum se țese un covor, iar meșterița speră că aceștia vor prelua și vor transmite mai departe acest obicei.

Un covor vechi de 200 de ani a fost expus la târg de reprezentanții raionului Criuleni. „Expoziția a anunțat tematica „Casa mare” și cum e și firesc, noi ne-am strădui să prezentăm nu doar „casa mare” în formatul pe care îl cunoaștem tradițional, dar și tot patrimoniul nostru. Am expus patru covoare moldovenești, diferite ca vârstă, pentru a arăta în timp evoluția covorului. Cel mai vechi covor expus are aproape 200 de ani. Satele noastre sunt spectaculoase”, a spus șefa Secției cultură și turism Criuleni, Elena Frumosu.

Potențialul Bugeacului a fost prezentat la expoziție de UTA Găgăuzia, care a încercat să transpună farmecul pastoral de baladă al regiunii, cu tradițiile, deliciile și ospitalitatea prin care se distinge.

Republica Moldova se poate mândri cu foarte multe destinații turistice care merită descoperite, însă o mare parte  dintre ele rămân necunoscute. Oricare loc din țara noastră care este vizitat de către turiștii străini oferă o experiență de neuitat grație priveliștilor unice, vinurilor excepționale, bucătăriei artizanale și tradițiilor păstrate cu drag. Cei care doresc să aleagă o destinație unică de vacanță, fie turiști străini sau chiar locuitori ai țării noastre, pot vizita expoziția TOURISM & TRAVEL EXPO până duminică, 9 aprilie.

Foto: MOLDPRES

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

img23002879

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!