ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe vestigii arheologice de valoare excepţională au fost descoperite în localităţi din ţară

12:02 | 19.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională Arheologică a anunţat că de la începutul acestui an în diferite localităţi din Republica Moldova au fost descoperite vestigii arheologice, unele dintre ele de valoare științifică și patrimonială deosebită sau chiar excepțională, transmite MOLDPRES.

„Multe dintre vestigii constituie descoperiri întâmplătoare, făcute mai ales cu prilejul unor lucrări de excavare a solului. De exemplu, majoritatea din cele peste 50 de necropole din sec. IV atribuite culturii Sântana de Mureș-Cerneahov identificate până în prezent pe teritoriul Moldovei au fost descoperite întâmplător, printre care se numără și reprezentativele cimitire de la Budești și Dănceni, ambele situri fiind ulterior cercetate și furnizând date și materiale extrem de valoroase pentru cunoașterea arheologiei perioadei migrației goților în spațiul nord-pontic și nord-dunărean”, indică Agenţia Naţională Arheologică.

Potrivit sursei citate, printre descoperirile arheologice fortuite mai recente, la care au intervenit prompt specialiștii instituției pentru documentarea, recuperarea și cercetarea lor, figurează și un mormânt de inhumație din epoca romană (sec. II d. Hr.) de la Fârlădeni, raionul Căuşeni.

Conform arheologilor, acesta este atribuit sarmaților nomazi de origine răsăriteană. Datele arheologice și antropologice privind acest complex funerar au fost publicate la scurt timp după descoperire în vol. II al Arheologiei Preventive din R. Moldova de cercetătorii Sergiu Popovici și Angela Simalksik.

„Teritoriul ţării noastre este o adevărată comoară, care păstrează rarităţi de mare valoare arheologică şi istorică. Cu regret, despre multe am auzit post-factum şi unde specialiştii nu au avut posibilitate să intervină, de vreme ce vestigiile erau găsite de cetăţeni, în timp ce făceau anumite lucrări pe terenuri proprii, însă nu anunţau autorităţile şi preferau să treacă faptele sub tăcere, pentru ca să nu fie deranjaţi cu lucrări de cercetare”, au explicat pentru MOLDPRES surse din domeniu.

Foto: Agenţia Naţională Arheologică 

img23003127

img23003127

img23003127

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!