ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost publicată în Monitorul Oficial

09:47 | 20.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și legea cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial, comunică MOLDPRES.

Noua lege stabilește principiile politicii statului de subvenționare în agricultură și mediul rural; atribuțiile autorităților administrației publice în domeniul subvenționării în agricultură și mediul rural; formele și condițiile generale de subvenționare; particularitățile procedurii de recepționare și examinare a cererilor de subvenționare. Măsurile și condițiile de subvenționare urmează a fi stabilite de către Guvern.

De subvenționare vor putea beneficia fermierii, persoanele fizice sau juridice care desfășoară activitate în mediul rural sau în agricultură, altele decât fermierii, unitățile administrativ-teritoriale, grupurile de acțiune locală, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, precum și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial. Nu sunt eligibili pentru subvenționare persoanele juridice ai căror fondatori, acţionari, asociaţi, administratori sau beneficiari efectivi sunt înregistraţi sau au reşedinţa în jurisdicţii care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă.

Principala sursă de finanțare va fi Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, valoarea căruia, pentru anul în curs, constituie 1,5 miliarde de lei. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va fi autoritatea responsabilă de gestionarea și controlul mijloacelor financiare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a celor provenite de la partenerii de dezvoltare.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepţia unor articole. Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege și va asigura elaborarea actelor normative necesare pentru punerea în aplicare a acesteia; va asigura reexaminarea şi abrogarea actelor normative ale autorităţilor administraţiei publice centrale care contravin prezentei legi.

Sursă: monitorul.gov.md

img23003160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!