ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Delegația Republicii Moldova la Eurovision pleacă la Liverpool

15:22 | 27.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, Pasha Parfeni, împreună cu echipa sa, va pleca sâmbătă, 29 aprilie, la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde se va desfășura marea competiție muzicală, informează MOLDPRES.

Potrivit TRM, Pasha Parfeni este însoțit de Yuliana Parfeni, textier și de naistul Sergiu Borș. Într-o conferință de presă de astăzi, interpretul Pasha Parfeni a menționat că, de fapt, contează pe susținerea moldovenilor de pretutindeni, în special pe diaspora, la Eurovision Song Contest, care se va desfășura în luna mai. Reprezentantul Moldovei afirmă că anume de noi, conaționalii noștri de peste hotare, depinde rezultatul pe care îl va obține la concurs.

„Rezultatul depinde evident de cum va fi prestația, cum o să cânt eu melodia, ce vom transmite celor din Europa. Dar Eurovision este un concurs de echipă și eu sunt super-recunoscător că echipa mea este Republica Moldova. Orice compatriot al nostru poate contribui, care poate fi aici în țară, sau poate la un moment dat a plecat și reprezintă diaspora, putem contribui cu un like, repost, cu un sunet, fiindcă așa este făcut acest concurs - rezultatul depinde de cei care au votat sau nu au votat. Contăm foarte mult pe susținerea voastră, a cetățenilor noștri, și pe susținerea a toată lumea. Dar în special mizăm pe diaspora, deoarece ei sunt cei care pot influența cel mai mult rezultatul”, a subliniat cântărețul.

Pe marea scenă de la Liverpool, Pasha Parfeni va interpreta piesa „Soarele și Luna” cu care a câștigat finala națională la Chișinău. Reprezentantul Republicii Moldova va cânta în prima semifinală de pe 9 mai sub numărul 10. Înainte de a pleca la Concursul Internațional de Cântec, Pasha Parfeni a susținut un turneu în Spania, Polonia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie și Israel.

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai, semifinalele se vor ține pe 9 și 11 mai. 

Anul acesta, la cea de-a 67-a ediție a concursului ESC, care se va desfășura la Liverpool (Marea Britanie), vor participa 37 de ţări. Dintre acestea, doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei Eurovision. Restul de șase, Ucraina – în calitate de câștigătoare a ediției 2022, împreună cu celelalte cinci mari țări plătitoare participante (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit) nu concurează în semifinale, fiind calificate direct în marea finală din 13 mai.

Republica Moldova participă la acest concurs din anul 2005, când s-a clasat pe locul 6, în urma prestației trupei Zdob și Zdub, cu „Bunica bate toba”. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul 3, cu piesa „Hey Mamma”.

img23003351

img23003351

img23003351

img23003351

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!