ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regiunea Ștefan Vodă poate deveni în următorii ani un important centru de energie eoliană

18:39 | 28.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Regiunea Ștefan Vodă poate deveni în următorii ani un important centru de energie eoliană, asigurând cu electricitate mai mult decât necesarul țării. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la lansarea unui hub tehnologic la Ștefan Vodă, transmite MOLDPRES.

Astfel, la Olănești sunt instalate în prezent patru stații eoliene, iar la Căplani sunt conectate la rețea două stații. Totodată, alte cinci instalații sunt planificate pentru următorii doi ani. Cu toate acestea, în prezent potențialul enorm de energie eoliană din zonă nu este valorificat, inclusiv din cauza faptului că stabilitatea rețelelor nu permite acest lucru, menționează Ministerul Energiei.

În acest sens, autoritățile planifică construirea, cu susținerea SUA, a unei linii de conexiune și a unei stații de transformare dintre două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) - de 400 kV Vulcănești - MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău. După valorificarea acestui proiect va fi posibilă conexiunea viitoarelor parcuri eoliene.

„Această linie înseamnă mai puțină dependență de regiunea transnistreană. Decizia a fost luată, bani sunt, avem mult de muncă, inclusiv cu primăriile, pentru a proiecta și a o transpune în practică”, a spus ministrul Victor Parlicov. 

În cadrul vizitei la Ștefan Vodă, ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit cu primarul satului Căplani, acolo unde în luna mai urmează să înceapă instalarea parcului fotovoltaic de 200 kW, în cadru Programului național „Satul european”. Energia electrică produsă va fi folosită pentru iluminatul stradal și consumul instituțiilor publice.

Pe timp cu vânt, o centrală eoliană produce energie într-o oră cât consumă în medie o gospodărie casnică pe durata unui an. 

Foto: Ministerul Energiei

img23003419

img23003419

img23003419

img23003419

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!