ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parteneriatul moldo-român din domeniul securității și apărării va fi intensificat

13:49 | 02.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Parteneriatul moldo-român din domeniul securității și apărării va fi intensificat. Anunțul a fost făcut astăzi de către miniștrii Apărării din Republica Moldova și România în cadrul unei conferințe comune, comunică MOLDPRES.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit României pentru susținerea oferită, inclusiv prin programe de asistență și de instruire a militarilor.

„Guvernul României ne oferă un ajutor semnificativ, inclusiv prin diverse instruiri, antrenamente în comun, dar și expertiză oferită pentru modernizarea sistemului apărării. Menționez asistența României în promovarea unor proiecte externe destinate consolidării capacității de apărare a Republicii Moldova, pachetul de asistență sporit din partea NATO, dar și cel din partea Instituției Europene pentru Pace. Acest sprijin face colaborarea noastră și mai puternică. Colaborarea solidă dintre țările noastre este și mai importantă pentru noi în contextul actual, dar și acum când suntem într-un amplu proces de integrare europeană. Astăzi am discutat și despre evenimentul istoric pe care R. Moldova urmează să-l găzduiască la 1 iunie, summitul CPE, în cadrul căruia conducerea țării va aborda cu liderii europeni planurile noastre și va solicita sprijinul pentru dezvoltarea țării, inclusiv pe domeniul de securitate și apărare. Prezența celor circa 50 de lideri ai țărilor europene, printre care și România, arată că R. Moldova are parteneri de încredere pentru a menține pacea acasă, în regiune și în toată Europa”, a opinat Nosatîi.

Șeful Apărării Naționale a României, Angel Tîlvăr, a reiterat că instituția pe care o conduce susține autoritățile de la Chișinău în procesul de reformă a armatei, de creștere a rezilienței și apărării în fața unui spectru larg de amenințări. „Este foarte clar că împărtășim aceleași preocupări privind consecințele grave ale războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina pentru regiunea noastră. De aceea trebuie să ne unificăm la nivel internațional pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse accentuate de campanii de dezinformare și propagandă. Felicit Chișinăul pentru modul în care a gestionat până acum aceste provocări. Pentru noi R. Moldova reprezintă o prioritate strategică”, a opinat Tîlvăr.

Ministrul Apărării Naționale al României, Angel Tîlvăr, efectuează o vizită oficială de două zile la Chișinău. Programul vizitei cuprinde întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean.

img23003474

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!