ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor pentru importurile din R. Moldova

17:59 | 02.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor de import la exporturile moldovenești către Uniunea Europeană, cunoscute sub numele de măsuri comerciale autonome (ATM), informează MOLDPRES.

Măsurile propuse vizează șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Pentru celelalte produse agricole nu există limite de export către UE fără taxe vamale.

Acțiunea reprezintă un sprijin important al UE pentru economia Moldovei și ajută la atenuarea în continuare a situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii moldoveni, în contextul crizei din regiune. „Încă o știre bună pentru economia noastră azi. Comisia Europeană propune liberalizarea cotelor pe încă un an. Încă un pas ferm spre Europa și o oportunitate majoră pentru antreprenorii noștri. Mulțumim prietenilor și partenerilor noștri”, a afirmat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Decizia a fost luată după mai multe discuții purtate de echipa țării noastre cu oficialii europeni, cu scopul de a reduce impactul războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova.

Propunerea Comisiei urmează a fi examinată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

img23003487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!