ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Indemnizații mai mari pentru tinerii specialiști din sistemul educațional

11:32 | 05.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 5 mai /MOLDPRES/. Perioada de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști angajați în sistemul educațional va fi extinsă de la trei la cinci ani. Prin extinderea acestei perioade se majorează și suma indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști de la 120 de mii de lei la 200 de mii de lei (10 mii de euro) pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior şi de la 96 de mii de lei la 160 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației și Cercetării, care a prezentat principalele modificări propuse la Codul Educației, transmite MOLDPRES.

„Se extinde de la trei la cinci ani și perioada în care tinerii specialiști din instituțiile de învățământ general publice beneficiază de sprijin pentru inserție profesională inclusiv de reducerea a 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție, precum și de audiență din partea cadrului didactic mentor”, a afirmat Anatolie Topală.

Ministrul a menționat că modificările mai prevăd ca personalul didactic angajat în instituțiile de învățământ din mediul rural și centrele raionale, inclusiv din unitățile administrativ-teritoriale care fac parte din UTA Găgăuzia, să beneficieze pentru o perioadă de cinci ani de activitate de la debutul în carieră, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică, din contul bugetului de stat.

La nivelul învățământului profesional tehnic, modificările vizează transferul funcției de pedagog social în categoria funcțiilor didactice, dar și introducerea funcției de cadru didactic de sprijin. 

„Aceste măsuri au scopul de a motiva tinerii pentru o carieră didactică și de a contribui la creșterea calității resurselor umane în educație”, a punctat Anatolie Topală.

Proiectul de modificare a Codului Educației a fost aprobat în această săptămână de Guvern și transmis Parlamentului spre adoptare.  

Foto: sites.google.com

img23003588

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!