ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul european: în trei localități au fost construite rețele de iluminare stradală

11:48 | 06.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. Trei localități din Republica Moldova au beneficiat de o finanțare de circa patru milioane de lei (200 mii de euro) din partea Guvernului prin Programul „Satul european”. Din acești bani, au fost construite rețele de iluminare publică stradală, transmite MOLDPRES.

Primul proiect a fost finalizat în satul Cuhureștii de Jos, raionul Florești. În localitate s-au construit peste 15 km de rețea de iluminat public. Astfel, în jur de o mie de locuitori vor avea parte de confort atunci când se vor deplasa pe străzi în timpul nopții. Costul proiectului ajunge la 954 mii de lei.

Și locuitorii satului Pârlița, Fălești, sunt beneficiari ai sistemului de iluminat public, modernizat. În localitate, cu 1,5 milioane de lei s-au construit peste 22 km de rețea de iluminat public.

Prin Programul Național „Satul european” s-a făcut lumina și în satul Borogani, raionul Leova. Rețeaua de iluminat public recent construită se întinde pe o lungime de șapte km și a fost construită cu 1,3 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare regională și Locală.

„Sistemul de iluminat trebuie să răspundă în primul rând la necesitățile vieții moderne ale populației. Un sistem performant de iluminat public este cartea de vizită a unei localități pe timp de noapte. Pe lângă sentimentul de siguranță, lumina poate să ofere o altă imagine, mult mai bună și plăcută asupra satului”, a spus Mihail Croitoru, directorul Oficiului național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDLR).

Până în prezent, în 27 de localități din țară s-au instalat sisteme de iluminat public, din totalul celor 43 de proiecte similare aprobate spre finanțare prin Programul „Satul european”.

Foto: ONDRL

img23003618

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!