ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a devenit prima țară din afara UE care se asociază Mecanismului pentru Interconectarea Europei

13:18 | 09.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 mai /MOLDPRES/. Moldova a devenit prima țară din afara UE care se asociază Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) - cel mai important instrument pentru proiectele de infrastructură din Uniunea Europeană. Acordul în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija și Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, transmite MOLDPRES.

Astfel, documentul va permite țării noastre să acceseze fonduri în sectorul transporturilor, sectorul energiei și cel digital.

După semnarea documentului, Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a susținut o conferință de presă împreună cu premierul Dorin Recean. „Astăzi celebrăm solidaritatea pentru valorile comune pe care le împărtășește Europa. UE a fost întotdeauna alături de Republica Moldova prin programe care să genereze mai multă prosperitate, mai multă mobilitate pentru cetățeni, o infrastructură modernă. Sunt bucuros că a fost semnat Acordul pentru aderarea Moldovei la Mecanismul pentru interconectarea Europei. Republica Moldova va accesa de aici încolo mult mai eficient fondurile necesare pentru Interconectare pe trei infrastructuri: infrastructura de transport, energetică și infrastructura digitală”, a declarat Dorin Recean.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a afirmat că din momentul ratificării Acordului semnat astăzi, Republica Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, energie și digitală alături de statele membre ale UE. „Mecanismul de interconectare al Europei este instrumentul de finanțare cel mai important pentru proiectele de infrastructură. Mai mult, e un moment fără precedent, Moldova este prima țară din afara UE care este asociată acestui mecanism. Din momentul ratificării acestui acord semnat astăzi, R. Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, energie și digitală alături de statele membre ale UE. Calea ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie – toate atât de necesare Moldovei, sunt finanțabile prin acest mecanism. Autoritățile și companiile moldovenești pot participa la apeluri de proiecte. Următorul apel de proiect din toamnă, de 2,5 miliarde de euro, sper să aibă deja proiecte din Republica Moldova”, a remarcat comisarul european.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean efectuează astăzi o vizită la Chișinău. 

img23003664

img23003664

img23003664

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!