ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat

15:30 | 11.05.2023 Categorie: Comunicate

Serviciul Fiscal de Stat va continua cooperarea cu Departamentul Trezoreriei SUA

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat va continua cooperarea cu Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, începută în anul 2017. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat dl Petru Griciuc și managerul de proiect, expert al Trezoreriei SUA, dl Thomas Mathews, care își încheie misiunea în cadrul autorității fiscale naționale.

Părțile au făcut o trecere în revistă a realizărilor înregistrate în perioada anilor 2017-2023 în cadrul proiectului, care vizează:

* aprobarea Manualului operațional de deservire a contribuabililor și Manualului operațional de management     a creanțelor și desfășurate instruirile aferente;
* ajustarea și îmbunătățirea Manualului de control fiscal;
* dezvoltarea unui program de asigurare a calității controlului fiscal;
* consolidarea capacităților de auditare a sistemelor informaționale;
* oferirea asistenței privind consolidarea funcției de constatare și urmărire penală a infracțiunilor;
* oferirea asistenței privind impozitarea internațională.

În context, dl Petru Griciuc a exprimat în numele Serviciului Fiscal de Stat gratitudine și recunoștință pentru suportul oferit de Departamentul Trezoreriei SUA în vederea modernizării administrației fiscale și asistența acordată în acest proces. „Vă mulțumim pentru munca depusă pe parcursul ultimilor 7 ani în cadrul Serviciului Fiscal de Stat. Împreună am reușit să înregistrăm realizări importante în ceea ce privește îmbunătățirea deservirii contribuabililor, recuperării creanțelor, control fiscal”, a declarat dl Griciuc.

La rândul său, dl Thomas Mathews a felicitat autoritatea fiscală pentru succesele înregistrate și a menționat că este fericit că a fost parte a acestui proces important. „Sunt recunoscător tuturor colegilor cu care am colaborat în tot acest timp, pentru deschiderea lor și pentru implicarea plenară în realizarea sarcinilor propuse”, a spus dl Mathews.

Precizăm că, Departamentul Trezoreriei SUA va acorda în continuare asistență Serviciului Fiscal de Stat în următoarele domenii prioritare:

* regulile privind prețurile de transfer, regulile generale anti-evaziune, administrarea tratatelor fiscale și alte    aspecte internaționale;
* actualizarea declarațiilor fiscale sub aspectul promovării conformării voluntare și sporirii capacității SFS de     a asigura acuratețea impozitelor declarate;
* îmbunătățirea utilizării sesizărilor penale pentru combaterea fraudei fiscale;
   evaluarea generală a Codului fiscal, cu accent pe facilitarea aderării Republicii Moldova la Uniunea                 europeană.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!