ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Controale inopinate la stațiile PECO

15:36 | 11.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Inspectoratul de Stat pentru Protecția Consumatorilor a demarat controale inopinate cu autoturisme-capcană la stațiile PECO, pentru a vedea dacă calitatea carburanților corespunde standardelor și dacă cantitatea de combustibil turnată corespunde cu cea achiziționată, comunică MOLDPRES.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a menționat că aceste controale inopinate au fost posibile datorită unor amendamente aprobate recent în Legislativ.

“Mașina-capcană” reprezintă un proiect dezvoltat de Inspectorat, cu coordonarea ministerului de resort. În mașină este încorporat un sistem de măsurare care determină cantitatea volumului turnat în recipientul ascuns, dar și alți indicatori”, a spus Marian.

Conform sursei citate, datorită acestui mecanism, au fost constatate deja primele încălcări, cum ar fi: utilizarea distribuitoarelor de combustibil deteriorate (altele în mod intenționat) pentru a regla doza de combustibil livrată consumatorilor și a-i înșela, în scopul acumulării rezervelor de produse petroliere și ulterior să fie vândute în condiții ilegale, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.

De asemenea, au fost depistate produse petroliere neconforme cu conținut de apă sau care nu corespund cerințelor de calitate. Din patru agenți economici la trei s-au depistat neconformități: -170 ml la 10 litri, -80 ml și respectiv -70 ml la 10 litri de combustibil, ce depășește norma legală de +-0,5% .

Au fost constatate și cazuri în care produse petroliere comercializate ca aditivate sunt de fapt produse standard, astfel, eschivându-se de la prețul reglementat pentru produse standard.

Companiile prinse cu încălcări au fost amendate.

img23003750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!