ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bienala Internațională de Pictură și-a desemnat câștigătorii

08:02 | 13.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc ieri seară inaugurarea și decernarea premiilor Bienalei Internaţionale de Pictură Chișinău, ediţia a VIII-a, una dintre cele mai importante manifestări din domeniul artelor vizuale organizată în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că la actuala ediție participă în concurs 123 de  artiști, cu peste 140 de lucrări, din 28 de țări. Aceștia au fost selectați dintr-un număr de 360 de artiști. ”Bienala este de pictură. Încercăm să demonstrăm că pictura nu și-a pierdut din actualitate și aceasta ne-o demonstrează și expoziția de față. În condițiile noilor forme de exprimare – media, video, instalații, etc. – pictura există în toate formele și capacitățile ei de exprimare maximă. Tematica a fost liberă, dar o nouă temă care a apărut este cea a războiului din Ucraina. O parte din lucrări exprimă ororile războiului, iar alta este cea care ne îndeamnă la pace. În acest mod, manifestarea noastră este una care exprimă doleanța către o lume mai bună, o manifestare care cheamă la pace, o manifestare care ne îndeamnă să ne îndreptăm spre lumea valorilor umane, spre valorile occidentale, valori ale lumii libere. În premieră, avem un grup de nouă artiști din Austria, care creează, de fapt, nucleul acestei expoziții”, a precizat Tudor Zbârnea.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol a adresat un mesaj de salut din partea ministrului Sergiu Prodan, care a subliniat, între altele, că ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, Bienala Internațională de Pictură Chișinău-2023  își revendică tot mai sigur un loc de prestigiu pe scena culturală a spațiului public internațional al artelor vizuale. În context, Ambasadorul Austriei în țara noastră, Stella Avallone, a afirmat că Bienala Internațională de Pictură se aliniază cu o serie de evenimente, unul dintre care este Ziua Europei, iar directorul adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei, a constatat că acest eveniment este o sărbătoare a picturii. În același timp, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a remarcat că această expoziție ne plasează în contextul internațional în care dorim să accedem.

Juriul în frunte cu artistul plastic român Liviu Nedelcu, doctor în arte vizuale a acordat premiul I Nataliei Romanciuc din R. Moldova. În posesia premiului II a intrat Olexandr Baziuk din Ucraina, iar premiul III i-a revenit lui Kelmen Helmi din Egipt. Marele Premiu a fost obținut de Mara Mattuschka din Austria. Lucrările premiate vor intra în Colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ministerului Culturii, de către Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova și Centrul de Artă AMPRENTE, în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău; Direcţia generală cultură și patrimoniu cultural a Primăriei Chișinău; Fundaţia Familia Sturza; Ambasada Austriei în R. Moldova; European Union National Institutes for Culture, R. Moldova (EUNIC), Centrul Cultural German AKZENTE ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la 11 iunie.

img23003802

img23003802

img23003802

img23003802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!