ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asociația Istoricilor din R. Moldova salută inițiativa organizării Adunării Naționale din 21 mai

11:56 | 17.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 17 mai /MOLDPRES/. Membri ai Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și un grup de deputați din primul Parlament au organizat astăzi o conferință de presă în care au salutat inițiativa șefului statului, Maia Sandu de a organiza o Adunare Națională pe 21 mai 2023. Ei au îndemnat cetățenii să participe la eveniment și să solicite integrarea țării noastre în spațiul european, comunică MOLDPRES.

Vicepreședintele Asociației Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”, Ion Negrei, a menționat că membrii asociației își exprimă sprijinul pentru adunare care trebuie să sublinieze apartenența noastră nu doar la spațiul european ci și la cel românesc. ”Adunarea trebuie sa exprime o idee națională, noi trebuie sa ne integram în spațiul european de la care am fost rupți anterior tot de puterea de la răsărit. Totodată trebuie să condamnăm faptul că Federația Rusă duce un război în Ucraina și să ne arătam solidaritatea cu poporul ucrainean care ne apăra și pe noi dar și Europa. Credem că este necesar sa se sublinieze și apartenența noastră nu doar la spațiul european ci și la cel românesc”, a opinat Negrei.

Alecu Reniță, deputat în primul Parlament a spus că această adunare va face ca cetățenii să înțeleagă că integrarea europeană est motorul unei societăți democratice. “Este foarte important ca în documentul adoptat la adunare sa fie trasate linii directoare în procesul de integrare, la fel cum au fost în Declarația de independență. Documentul trebuie să spună adio imperialismului rusesc. La fel, la adunare trebuie condamnate toate formele de agresiune din spațiul post-sovietic și în primul rând teroarea la care este expusă Ucraina. Trebuie să se decidă definitiv nu numai securizarea spațiului informațional, el trebuie ermetizat față de propaganda rusă. Trebuie sa fim în PMAN pe 21 mai și să spunem clar ca noi cerem integrarea în spațiul UE”, a remarcat Reniță.

Participanții la conferință au specificat că la Adunarea din 21 mai ar trebui lansată si inițiativa de modificate a Constituției care trebuie adaptată la noile condiții.

La începutul lunii aprilie, șeful statului, Maia Sandu, a lansat inițiativa de a convoca pe 21 mai, în centrul capitalei, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Adunarea este apolitică la ea fiind așteptați să participe toți cetățenii. Întruniri pro-europene vor avea loc și în alte 33 de orașe de peste hotare.

img23003937

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!