ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Scriitorilor din Moldova: ”Suntem un popor cu vocație europeană, parte a națiunii române”

17:04 | 17.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mai /MOLDPRES/. Uniunea Scriitorilor din Moldova susține inițiativa președintelui Maia Sandu de a convoca pe data de 21 mai 2023 Adunarea Națională ,,Moldova Europeană” pentru a-și reafirma opțiunea noastră pro-occidentală, informează MOLDPRES.

Într-un apel semnat de către Uniunea Scriitorilor, se menționează, între altele, că R. Moldova merită să facă parte din Uniunea Europeană, acolo unde se află deja majoritatea statelor foste comuniste, devenite libere după căderea Zidului de la Berlin, în anul de grație 1989. Suntem un popor cu vocație europeană, parte a națiunii române, eliberate de comunism.

Potrivit sursei citate, idealurile democrației și libertății, revenirea la valorile naționale au fost proclamate la 27 august 1991, odată cu declararea independenței Republicii Moldova față de imperiul răului – Uniunea Sovietică, însă forțe revanșarde, anti-românești, coloana a cincea a Moscovei au împiedicat acest proces. După 30 de ani de speranțe și dezamăgiri am rămas în sfera de influență a Rusiei, în „zona gri”, a tuturor relelor posibile: sărăcie, exod, dezmăț al hoților, corupție, justiție captivă, propagandă mincinoasă, iar după 24 februarie 2022, dată funestă, la care Rusia a atacat Ucraina, suntem și noi, Moldova, sub amenințarea invaziei militare a lui Putin.

România a devenit membru NATO și membru al Uniunii Europene după un lung și dureros proces de tranziție. Și acum roadele acestei alegeri se văd: a crescut nivelul de prosperitate al românilor, țara nu s-a aflat niciodată în istoria ei mai apărată și mai sigură în ce privește securitatea națională. ”În Republica Moldova există, la fel, o majoritate a cetățenilor care își doresc o viață liberă și prosperă ca în țările europene. Vocea lor trebuie să se facă auzită. Să arătăm că Moldova nu e a penalilor fugari care continuă să tembelizeze și să corupă cetățenii naivi și săraci, să arătăm că Moldova e țara unor oameni responsabili, conștienți de valorile lor și de marea șansă pe care ne-o oferă istoria, pe fundalul tragic al agresiunii rusești din Ucraina”,  se subliniază în apelul conducerii USM.

Ca for cultural care s-a aflat la temelia renașterii naționale de la începutul anilor ‘90 și care pledează pentru apărarea identității românești, pentru dezvoltarea spiritualității și afirmarea vocației europene a Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor cheamă cetățenii să vină în număr mare, pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a demonstra voința și decizia noastră de a o rupe definitiv de trecutul de sărăcie, represiune și umilință în care ne-au ținut regimul sovietic de ocupație și mafiile pro-moscovite care au guvernat acest stat în ultimii 30 de ani.

”Vom fi în piața Marii Adunări Naționale și vom vorbi și în numele înaintașilor noștri, al sutelor de mii de basarabeni asasinați prin foamete organizată și deportări de către regimul stalinist, vom vorbi în numele intelectualilor persecutați pentru voința lor de a fi români, de a sluji cultura națională. Să le facem dreptate, să răscumpărăm suferința lor prin mobilizarea noastră civică. Să facem alegerea care va schimba destinul Republicii Moldova, o dată pentru totdeauna. Vom fi pe 21 mai la Adunarea Națională a Cetățenilor, pentru a spune NU Rusiei agresoare, NU Rusiei teroriste, și pentru a spune DA României, DA Uniunii Europene, DA Lumii libere!”, se mai spune în apelul conducerii Uniunii Scriitorilor din Moldova.

img23003956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!