ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Potențialul businessului agricol din sudul țării a fost evaluat la „Cahul Business Summit”

10:16 | 18.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Unul dintre cele mai importante evenimente locale dedicate dezvoltării businessului din regiune, „Cahul Business Summit”, eveniment aflat la cea de-a doua ediție, s-a desfăşurat ieri în localitatea Roşu, transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, secretarul general Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Sergiu Gherciu, a relevat că, pentru dezvoltarea agriculturii naționale şi regionale, fermierii pot înregistra venituri mai mari în condițiile asocierii cu alți producători agricoli.

„Acum suntem antrenați în două exerciții importante și anume armonizarea legislației la normele UE, ce va facilita activitatea agricultorilor și elaborarea măsurilor de stimulare financiară a sectorului. În ultima perioadă, schimbările climatice afectează țara noastră, preponderent zona de sud, unde observăm că seceta devine tot mai frecventă. Din acest considerent, în următoarea perioadă, alături de partenerii de dezvoltare, vom restabili sistemele centrale de irigare, pentru a asigura accesul la apă pentru agricultori”, a transmis Sergiu Gherciu.

Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în ultimii ani, investițiile efectuate de agricultorii din raionul Cahul sunt în creștere. În anul 2022, din Fondul de subvenționare au fost alocați circa 85 milioane de lei pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de circa 300 de producători agricoli din raionul Cahul. Cei mai mulți bani au fost solicitați pentru procurarea tehnicii agricole, pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și înființarea, dotarea și modernizarea fermelor zootehnice.

Foto: MAIA

img23003978

img23003978

img23003978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!